11.06.2019

Nå starter byggingen av Bryggebyen

700 boliger kommer til å fylle det gamle industriområdet på Vindholmen. Nå starter byggingen av Bryggebyen – det største byutviklingsprosjektet i Arendal i nyere tid.

Entreprenør Kruse Smith fikk overlevert en badetrapp fra byggherren Arendals Fossekompani. Badetrappen blir det siste som skal monteres når de første 82 leilighetene i Bryggebyen står ferdig sommeren 2021. Fra venstre: Arild Aasen (Sørmegleren), Sigmund Salthaug (Vindholmen eiendom), Dag Werner Skeie-Langenes (Kruse Smith), Eivind Buckner (Prosjektnavigator), Tom Krusche Pedersen (Arendals Fossekompani) og Torkil Mogstad (Arendals Fossekompani).

– På rekordtid solgte vi 35 av de første 82 boenhetene som ble lagt ut for salg. Responsen var mer enn god nok til at vi nå går i gang, sier eiendomssjef Tom Krusche Pedersen i Arendals Fossekompani. Det børsnoterte investeringsselskapet står bak utbyggingen av Bryggebyen, noen få kilometer fra Arendal sentrum.

I praksis er det en helt ny bydel som nå bygges i Arendal. Det gamle industriområdet Vindholmen er jevnet med jorden. Verkstedshallene og maskinene er borte. Nå skal det opparbeides badeplasser, lekeplasser og grøntarealer. Og mange boliger.

700 leiligheter skal altså bygges, i løpet av en tiårsperiode. Første byggetrinn består av 82 enheter, inkludert prosjektets signalbygg. De første bryggeby-beboerne kan flytte inn sommeren 2021.

Leilighetene er fra 45 til 135 kvadratmeter. Prisene varierer fra 1,8 millioner til 11,8 millioner kroner.

– Det skal være mulig for alle generasjoner å finne en leilighet som passer i Bryggebyen. Vi har solgt leiligheter i alle størrelser og prisklasser, sier Pedersen.

GODE NÆROMRÅDER
Arendals Fossekompani legger store ressurser i å opparbeide nærområdet til Bryggebyen. I første byggetrinn etableres både det som kalles Lille-Pollen, et bryggeområde som ser til forveksling likt ut Pollen i hjertet av Arendal. I tillegg opparbeides Løkholmen, som var et yndet badested før industrien gjorde sitt inntog.

– Løkholmen blir hele Arendals nye badeplass og rekreasjonsområde. Vi rensker bunnen, rydder på land og reetablerer en gammel favoritt. Løkholmen får to nye gangbroer som gjør den tilgjengelig for alle som ønsker å ta turen ut. Dette blir vår gave tilbake til byen, sier Torkil Mogstad, styreleder i Vindholmen Eiendom og konserndirektør i Arendals Fossekompani.

Bryggebyen er inspirert av havnemiljø og havnehus med sjarmerende uttrykk og farger. Alle leilighetene i første byggetrinn får sjøutsikt gjennom store vindusflater. Mange får dagslyset inn fra to sider.

– Det blir som å bo i en havn med fantastisk utsikt. Bryggebyen gjør drømmen om det urbane og sjønære virkelig for flere. Rett utenfor døren venter brygga, båten og badeplassene, sier Mogstad.

STERKT PROSJEKT-TEAM
– Det er et sterkt team som har utviklet den fantastiske Bryggebyen som vi nå skal realisere. Jeg vil rette en stor takk til Eivind Buckner i Prosjektnavigator, som har vært en nøkkelperson de siste årene. Eivind har hatt rollen som prosjektleder for utviklingen av Bryggebyen fra forprosjektet og reguleringsplanen, samt entreprisekontrakt, salg og markedsarbeid frem til salgsstart, sier Mogstad.

Han takker også eiendomsmegler Arild Aasen i Sørmegleren, Sigmund Salthaug og Geir Arne Hommefoss i Stærk&Co, som alle har bidratt med kompetanse opparbeidet gjennom mange år med store utbyggingsprosjekter.

– Bryggebyen hadde ikke blitt den samme uten disse menneskenes innsats, sier Mogstad.

KRUSE SMITH SKAL BYGGE
Kruse Smith Entreprenør er tildelt totalentreprisen for realisering av første byggetrinn i Bryggebyen. Kontrakten har en verdi på rundt 185 millioner og inkluderer bygging av de første 82 leilighetene med parkeringskjeller. I tillegg kommer egne kontrakter på infrastruktur, utomhus og reetablering av Løkholmen som et friluftsområde for bading og sjøaktiviteter.

Bryggebyen er tegnet av de anerkjente danske arkitektene Kasper Lorentzen (partner og arkitekt i Atelier Lorentzen Langkilde), Lin Skaufel (partner og arkitekt i Everyday Studio) og Rosa Lund (partner og landskapsarkitekt i STED By og Landskapsarkitekter). De har hentet inspirasjon fra moderne byutvikling og de mange lokale kvalitetene i Arendal.