14.04.2022

Energioperatør og hundesledekjører i verdens største hundesledeløp

Knut Hovet er energioperatør på Bøylefoss Kraftverk. Når han ikke skrur på generatorer og driver forefallende arbeid på anleggene, legger han årlig ned over 2500 kilometer med trening sammen med sine 10 Alaska-huskyer. I mars deltok Knut i Femundløpet, verdens største hundesledeløp.

Knut Hovet sammen med Alaska-huskyene sine hjemme på Froland

Etter mer enn 210 kilometer og kjøring gjennom høyfjell, vidder og vassdrag fullførte Hovet som nummer 17 av 49 i sin klasse.

– Det gikk over all forventning, jeg hadde ingen andre forventninger enn å komme rundt. Å få det til, det er mestringsfølelse og en fantastisk totalopplevelse med samarbeid med bikkjene, forklarer Knut.

Femundløpet var årets mål, og det første og eneste løpet i sesongen, forteller han. De andre løpene han hadde planlagt å delta i ble avlyst på grunn av covid.

– Som i grunnen var merkelig, for det er kanskje verdens mest ensomme sport, smiler Knut.

 

Verdens største

Femundløpet er et langdistanse hundeløp, og verdens største løp i antall hunder. Løpet starter i Røros, og hundespannene kjører gjennom syv kommuner i Trøndelag og Innlandet, før de returnerer til målgang i Røros. Det krever både tid og mot å delta som musher – eller hundekjører på fagspråket.

– Man må være allsidig, kunne improvisere, og være i både god fysisk og mental form. Vind og vær er det mest kritiske – konsekvensene er veldig store hvis du bommer, forklarer Knut.

Knut har alltid vært friluftsinteressert, hatt hunder, og drevet med jakt. For 7 år siden fikk han tilfeldigvis sin første husky og startet å snørekjøre på ski, og da var galskapen i gang, forteller han. Nå bruker han utallige timer på trening og stell av de 10 hundene og det hele er blitt en livsstil.

– En typisk treningstur tar i alle fall 4 timer, med rigging, trening, og foring. I tillegg er det kostbart, og det går mye tid og ressurser til reising og logostikk, sier han.

 

Sommerferie

Akkurat nå har Knut og Alaska-huskyene både påske-og sommerferie. Den tykke pelsen til huskyene krever 12 varmegrader eller mindre for å kunne trene. Dersom temperaturen er lav nok, begynner høsttreningen i september. Frem til da sysselsetter Knut seg med sin sommerlidenskap – motorsykler, som han har like mange av som hunder.

Mens han mekker og kjører sykkel planlegger Knut neste sesong, der han satser på 4-5 løp, og deltakelse i Femundløpet igjen.

– Jeg trives veldig godt med hundekjøring og gleder meg til neste sesong, sier Knut.

Knut Hovet i aksjon under Femundløpet. Foto: Aina Torjesen